Jdi na obsah Jdi na menu

O stránkách

Proč byly tyto stránky založeny?

Střípek první.

Jsem vnuk Vlasty Anderlové, rozené Koudelové, dcery Bedřicha Koudely z Podskaly u Vrbatova Kostelce. Jako dítě jsem se s babičkou a dědou několikrát vypravil do Podskaly u Vrbatova Kostelce. Cesty to pro mne byly vždy velmi vítané. Viděl jsem jiná místa, navštěvovali jsme památky, přespávali jsme ve stanu a také v autě. Cíl naší cesty však nabyl samotný výlet, ale většinou to býval hrob rodičů mé babičky ve Vrbatově Kostelci a také návštěvy některých příbuzných. Žel Bohu, jsem jako dítě nepochopil, že se jednalo hlavně o výpravy za vzpomínkami mojí babičky. A tak jsem tehdy plně nedocenil a zcela nepochopil veškeré její vyprávění o jejím dětství a rodišti. Samozřejmě, mi ani nebylo, jako dítku školou povinnému, řečeno vše a ve všech, třeba i neveselých a spletitých souvislostech. Přesto jsou to dodnes pro mne neopakovatelné vzpomínky a pocity, které se neobyčejně hluboce vryly do mého srdce. Ano, vryly se hlavně do srdce, neboť šlo spíše o vjemy, které člověk přijímá srdcem, než myslí.

Střípek druhý.

Propadl jsem kouzlu sbírání starých pohlednic. Časem jsem se úzce vymezil pouze na můj rodný Vyšší Brod a jen výjimečně jeho blízké okolí. I přes toto velmi malé až přísně strohé zaměření se mi podařilo shromáždit poměrně rozsáhlou sbírku, kterou jsem před časem zveřejnil i na internetu (viz odkaz v oblíbených). A pak se mi do ruky náhodně dostala pohlednice Podskaly a rubu bylo uvedeno, že byla vytištěna nákladem Bedřicha Koudely.

Střípek třetí.

Když jsem někoho prováděl po mém rodném Vyšším Brodě a vyprávěl mu o jeho historii a památkách a obyčejných domech a různých místech a příbězích lidí a dalších a dalších věcech, dost často mi pak tito posluchači říkali: "Ty žiješ v tak zajímavém městě, to u nás nic takového nemáme." A na to jsem jim hned opáčil: "A navštívili jste někdy archiv? Nahlédli jste někdy do kronik?" Myslím si, že i sebemenší místo má nějakou tu svou vlastní poutavou historii, kterou vnímavému člověku rádo potichu prozradí. Jen je třeba hledat a využívat všechny možnosti.

Na závěr.

Nenajdete zde přesnou a vyčerpávající historii místa. Tyto stránky chtějí pouze zveřejnit pár dokumentů z historie Podskaly u Vrbatova Kostelce. A třeba si i naleznou někoho, kdo bude s těmito dokumenty umět dále pracovat a nebo zažehnou plamínek v duši někoho, kdo pro tento svůj kraj bude rád hořet.

Jiří Anderle